Het hooggerechtshof heeft in de zaak tegen de staat, Urganda gelijk gegeven in 2015. Concreet houdt dat in dat wij in Nederland eind 2020 25% minder CO2 moeten uitstoten ten opzichte van het jaar 1990. Eén van de manieren is om het gasverbruik in Nederland te verminderen en in 2050 zelfs helemaal geen gas meer te gebruiken, dit geldt ook voor alle huizen in Nederland. Bestaande bouw en nieuwbouw. Dat is de doelstelling van het kabinet.
Eén alternatief voor het verwarmen op gas, is het verwarmen doormiddel van elektriciteit. Bij nieuwbouw is het een stuk eenvoudiger. Bij bestaande bouw, zijn er enkele punten waar rekening mee gehouden moet worden. Eén van de punten waar deze blog overgaat is de meterkast.
Een woonhuis, bedrijfspand of ander gebouw heeft een meterkast nodig om de elektrische apparaten te voorzien van stroom. De meterkast, ook wel de groepenkast, zorgt daarvoor en verdeeld ook de groepen van een pand.
Er bestaan 1 fase groepenkasten en 3 fase groepenkasten. Het type kast dat toegepast dient te worden is afhankelijk van welke apparaten er worden gebruikt. 1 fase groepenkasten worden veelal gebruik binnen woningen en kleine bedrijfspanden. Dit type groepenkast is dan ook geschikt voor het gebruik van de meest gangbare elektrische apparaten. Wanneer er een elektrische kookplaat aangesloten moet worden of wanneer er de wens is om zonnepanelen te plaatsen. Dan dient een 3 fase groepenkast gebruikt te worden.
1 fase groepenkasten zie je veelal terug in woonhuizen. Een 1 fase installatiekast is namelijk geschikt voor de meeste huishoudelijke apparaten. In een 1 fase groepenkast plaatsen we altijd een 2-polige hoofdschakelaar en de aardlekschakelaars zijn ook altijd 2-polig. Beide componenten zijn twee modules breed en worden ook wel aangeduid als 2P. Een 1 fase groepenkast volstaat, als de aangesloten apparaten tegelijkertijd minder dan het maximale vermogen verbruiken, voor een 1 fase aansluiting ligt dit vermogen op ongeveer 8000 Watt. Dit is het vermogen dat je elektrische apparaten maximaal gelijktijdig mogen verbruiken.
3 fase groepenkasten zien we veel terug in kantoren en fabrieken. Je kunt het beste kiezen voor een 3 fase groepenkast op het moment dat je gelijktijdige verbruik van apparaten hoger ligt dan 8000 Watt. Voorbeelden van apparaten met hoog verbruik zijn elektrische kookplaten, een grote oven of een bubbelbad. Een 3 fase aansluiting noemt men daarom ook wel een aansluiting voor krachtstroom.
Noot: Bij elektrische apparaten met een vermogen tussen de 7,4kW en de 11,4kW dien je gebruik te maken van een zogeheten krachtgroep.
Wellicht dat je je het volgende afvraagt: “Heb ik in mijn woning een 1 fase of 3 fase groepenkast?”
Je kunt het aantal fasen herkennen aan een tweetal punten. Wanneer er twee draden onderuit de groepenkast komen, dan heb je een 1 fase groepenkast. Komen er echter vier draden onderuit de groepenkast? Dan heb je geen 1 fase, maar 3 fase groepenkast.
Naast aan het aantal draden kun je het aantal fasen ook herkennen aan de aangegeven aansluiting bij je op de kWh-meter in de meterkast. De volgende waarden staan voor een 1 fase aansluiting: 220/230V.
Staat er echter 3x220/230V of 380/400V? Deze waarden geven aan dat je een 3 fase aansluiting hebt.
Nu duidelijk is wat voor meterkast jij hebt en jij wil elektrisch gaan verwarmen, komt de installateur in beeld. De installateur beschikt over de juiste kennis en kunde om te kijken wat er mogelijk is in jouw situatie. Vaak is er een eenvoudige oplossing. De installateur vertelt wat er gedaan moet worden – als er iets gedaan moet worden – en vertelt ook direct wat het moet kosten. Zo weet je gelijk waar je aan toe bent.
Ons advies is dus: Bij twijfel, vraag advies aan de instalalteur!
Na het gesprek met de installateur weet je wat er kan en wat niet. Is het moment daar om eindelijk over te gaan tot het elektrisch verwarmen, dan zijn de infrarood panelen van Cleanheating een goed alternatief voor verwarmingen op gas. De panelen zijn volledig elektrisch en eenvoudig te installeren door het plug-and-play montagesysteem.
Lees meer over infrarood op onze infrarood pagina of bereken eenvoudig hoeveel panelen jij nodig hebt met de calculator.